14 april 2021

Wat zijn in Nederland de populairste houtsoorten?

De zomer komt er weer aan en dat betekent voor veel mensen lekker klussen in de tuin. Maar met welke houtsoorten doen we dat in Nederland? In de wereld zijn er meer dan 60.000 verschillende soorten bomen. Een heel groot deel van deze soorten is niet geschikt om gebruikt te worden voor meubels en andere houtwerken. In deze blog behandelen wij de populairste houtsoorten in Nederland. Wil je persoonlijk advies voor welk hout het beste bij jouw tuin past? Ga dan langs bij een houthandel in Almere of kijk op de website van houtensteenhandelkortenhoef.nl

Steigerhout

Steigerhout is op dit moment de meest gebruikte houtsoort in Nederland. Het wordt veel gebruikt in de interieur- en meubelindustrie. Steigerhout wordt uit landen gehaald met een kouder klimaat. Denk hierbij aan Estland, Zweden en Tsjechië. Steigerhout is populair in Nederland om drie redenen. Het is erg bewerkings en maatwerk vriendelijk en is dus goed geschikt voor meubelbouw. Ook is steigerhout erg goed te onderhouden en gaat het lang mee. 

Eikenhout 

Waarschijnlijk heeft het grote deel van Nederland er al wel eens van gehoord: eikenhout. Eikenhout is vooral zo populair in Nederland door de hardheid van het hout. Door de sterkte van het hout is deze minder slijtagegevoelig dan andere houtsoorten. Eikenhout is ook populair door de duurzaamheid en natuurlijk het prachtige uiterlijk.

Teak

Teakhout is afkomstig van de boom Tectona Grandis die voornamelijk te vinden is in Zuidoost-Azië. Teakhout staat net als steigerhout bekend om de onderhoudsvriendelijkheid. Teakhout hoeft slecht 1 keer per jaar goed schoon gemaakt te worden. Naast de onderhoudsvriendelijkheid is teakhout populair door de goede bereikbaarheid en uitstraling.