27 januari 2022
gesprek

Wat zijn de 5 meest voorkomende irritaties binnen een relatie?

Wat zijn de 5 meest voorkomende irritaties binnen een relatie?

In elke relatie is er weleens iets. Dat hoort erbij en dat is ook helemaal niet erg. Het ligt eraan hoe je met de irritaties in je relatie omgaat. Spreek jij je uit als je je ergert of krop jij je irritaties op en komt het er dan allemaal in één keer uit? Klaag jij over het welbekende dopje dat niet op de tandpasta zit, maar speelt er eigenlijk heel wat anders? Weet jij wat de 5 meest voorkomende irritaties zijn binnen relaties en is het een bron van herkenning?

Herkenbaar?

Het zal je wellicht niet verbazen dat veel stellen irritaties hebben over het huishouden. Hier zie je ook vaak het traditionele rollenpatroon in terug. Vrouwen hebben het idee dat hun partner niets doet in huis en mannen vinden juist dat ze van alles doen, maar dat dit niet gezien wordt en bovendien niet gewaardeerd wordt. Een goede tweede zijn de irritaties over alles wat te maken heeft met geld. Vind jij ook dat je partner teveel uitgeeft aan gadgets of vraag je je af waarom een derde handtas nu echt nodig is? Dat geld kunnen jullie toch veel beter aan iets anders besteden? Zeuren hoort ook zeker in de top 5 van irritaties binnen relaties, net als luiheid. Irritaties over de persoonlijke verzorging maken de top 5 compleet. Waar de ene partner vind dat de ander veel te veel tijd in de badkamer of voor de spiegel doorbrengt, vindt de ander dat de partner te weinig aandacht aan het uiterlijk besteedt.

relatietherapeut in Eindhoven

Wat als ergernissen uitmonden in relatieproblemen?

Kleine irritaties of ergernissen lijken in eerste instantie niet zo ernstig. Je partner gaat tenslotte niet vreemd en jullie hebben geen slaande ruzie. Toch is een optelsom van irritaties wel vaak een reden voor serieuze relatieproblemen. Jullie kunnen niet meer over die irritaties heenstappen. Bovendien wordt je reactie op terugkerende ergernissen steeds groter. Het herinnert je aan alle voorgaande keren én aan de verbroken belofte van je partner om iets aan zijn gedrag te verbeteren. Het is dus echt zaak om iets aan die irritaties te doen voordat het uit de hand loopt. Lukt het niet om over jullie ergernissen heen te stappen? Schakel dan op tijd de hulp in van een relatietherapeut.

Een relatietherapeut kan veel betekenen

Je uitspreken over je irritaties of zwijgen? Dat is een voortdurende oefening in balans. De relatietherapeut kan je daar zeker bij helpen. Soms zit er meer achter die klacht over jouw rondslingerende sokken. Het is juist dan belangrijk voor je partner om zich uit te spreken over wat er echt aan de hand is. Een relatietherapeut leert jullie om echt het gesprek met elkaar aan te gaan. Relatietherapie is gericht op kortdurende hulp die vooral praktisch is. De tips die jullie krijgen kunnen jullie direct thuis toepassen. Maak meteen vandaag een afspraak met een relatietherapeut in Eindhoven. Ook op andere plekken in het land zijn ervaren relatietherapeuten te vinden die graag met jullie aan de slag gaan.