20 oktober 2021
matras 120x220

Wanneer wel en wanneer niet een mondkapje dragen

De verplichting om in alle openbare en overdekte ruimtes, in het onderwijs en bij contact beroepen een mondkapje te dragen is vanaf 26 juni 2021 komen te vervallen. In enkele situaties blijft het wel verplicht om een mondkapje te dragen. Dit geldt in het openbaar vervoer omdat je niet altijd 1,5 meter afstand kan houden. Maar ook op luchthavens en personenvervoer geldt het dragen van een mondkapje. Reis je veel met het openbaar vervoer dan kan je je mondkapjes van mondkapjes.be bestellen. Er zijn verschillende soorten mondkapjes te bestellen. Van medische tot niet medische mondkapjes. Het dragen van niet-medische mondkapjes beperkt bij het voorkomen van besmettingen van anderen. Houdt er rekening mee dat het geen vervanging is van hygiënemaatregelen. Houdt afstand, vermijd drukte en blijf vooral thuis bij klachten. 

Effecten van een niet medisch mondkapje

Het aantal besmettingen in Nederland is weer aan het oplopen. Eerder werd er berekend dat een buitenproportioneel aan mensen in de openbare ruimte een mondkapje moesten dragen om 1 besmetting te voorkomen. Deze verhouding is inmiddels kleiner geworden. Er kan dan ook niet met zekerheid worden gezegd of niet-medische mondkapjes wel of geen meerwaarde hebben. Het effect van een niet-medisch mondkapje hangt af van de kwaliteit van het materiaal, de wijze waarop de gebruiker met het mondkapje omgaat en de pasvorm.

Het dragen van handschoenen niet nodig in openbare ruimtes

Het is niet verplicht om in openbare ruimtes handschoenen te dragen. Wanneer je de handen zorgvuldig wast met water en zeep en daarna goed de handen droogt is dit voldoende. Vind je het toch fijner om handschoenen te dragen kijk dan of blauwe nitril handschoenen wat voor je zijn. Deze zijn van hoge kwaliteit en bedoeld voor eenmalig gebruik. De handschoenen zijn niet steriel maar wel poedervrij wat de kans op allergieën verkleint.