19 oktober 2021

Wanneer mag je fietsen met je baby

Het beste moment om met uw baby te fietsen wordt bepaald door de lichamelijke ontwikkeling van de baby. Er zijn grote verschillen in de leeftijd waarop baby’s zelfstandig rechtop kunnen zitten en in het gebruikelijke fietsstoeltje kunnen zitten. Meestal is dat ongeveer negen maanden. En de duur van de rit mag niet langer zijn dan de tijd dat ze daar tevreden mee zijn.


Fiets met een kinderzitje

Een moederfiets is in wezen een fiets met een kinderzitje achteraan of vooraan bevestigd. Een moederfiets heeft meer ruimte tussen het zadel en het stuur, waardoor het makkelijker is om op en af te stappen. De moederfiets heeft ook een dubbele standaard, dus als u afstapt maar uw kind of boodschappen zitten er nog op, zal de fiets niet omvallen.

De moederfiets is ontworpen om een zware lading te dragen. Een sterk frame en wielen met goede spaken zijn essentieel. De banden voor de moederfiets zijn wat breder voor de stabiliteit en het stuur is breder om beter op het zadel te passen.  Het kiezen van een moederfiets hangt af van wie u bent. Uw gewicht is van belang, net als dat van de fiets.

Merken met moederfiets

Hier zijn enkele merken met een standaard moederfiets in hun assortiment. Een idee kan zijn om een fiets eerst in hun fietsenzaak te bekijken. Of wellicht eerst een proefrit doen?:

  • Spirit
  • Cortina Transport
  • Gazelle Bloom
  • Batavus Mambo
  • Sparta Amazone
  • BSP Seine

Een moeder kan haar fiets aanpassen tot een moederfiets. Het verschil tussen een fiets en een moederfiets is de ruimte tussen het zadel en het stuur. Bij een gewone is deze korter. Om meer ruimte te maken kunt u uw zadel en uw stuur op maat maken. Een kort fietszadel maakt een groot verschil in ruimte.  Meer ruimte kunt u maken door een groter moederfietsstuur te nemen.

De Azor fiets wordt door veel moeders aanbevolen omdat hij gemakkelijk kan worden aangepast tot een moederfiets. Het kinderzitje kan aan de voor- of achterkant worden bevestigd. Zoals eerder besproken moet het kind rechtop kunnen zitten en zijn eigen nek kunnen ondersteunen voordat u het voorste zitje kunt plaatsen. U kunt ook een windscherm kopen om uw kind tegen de wind en de regen te beschermen.

Baby te zwaar?

Als uw baby te zwaar of te groot is, meestal rond de twee en een half jaar, kunt u ervoor kiezen om uw kind op een achterzitje te zetten. Nederlandse merken met zowel voor- als achter zitjes en een windscherm zijn Yepp, Qibbel, en Bobike.

Een transportfiets is een fiets die is aangepast om overtollige bagage op een veilige en handige manier te vervoeren. Ze zijn er in vele vormen, maten en ontwerpen, meestal met een groot platform, rek of mand. Transportfietsen zijn ideaal als voertuig voor kleine bedrijven of om goederen naar marktkramen te vervoeren.

Er zijn verschillende soorten transportfietsen waaronder de standaard die een geïntegreerde bagagedrager heeft. longtail – met een  bagagedrager om extra grote voorwerpen te vervoeren, opvouwbaar met een inklapbaar stuur, front-loader – met een grote mand vooraan, en trike – is driewieler voor extra stabiliteit en zware ladingen.