20 oktober 2021

Vijf leuke damesfiets weetjes

1. Damesfietsen hebben niet de horizontale stang die mannen fietsen wel hebben.

     – Dit merkbare verschil tussen dames- en herenfietsen gaat helemaal terug tot de begindagen van de fiets, en interessant genoeg is het tot op de dag van vandaag aanwezig. In tegenstelling tot herenfietsen, die een horizontale stang in het midden van het frame hebben, hebben damesfietsen dat niet, en de reden daarvoor is dat alle vrouwen in die tijd jurken droegen, en hun been over een horizontale stang tillen zou heel moeilijk voor hen zijn geweest en ook onaanvaardbaar in die tijd.

2. Een vrouw heeft de wereld rondgereisd op een fiets.

    – Nadat een man haar had verteld dat het onmogelijk zou zijn voor een vrouw om op een fiets de wereld rond te gaan, nam een vrouw met de naam Annie Londonderry de uitdaging aan en ging op weg om zijn ongelijk te bewijzen. Ze begon haar reis in 1894 en was vastbesloten om de uitdaging te voltooien, Annie reisde door steden, woestijnen, bergen en weiden, en ze keerde uiteindelijk terug naar de Verenigde Staten in 1895. Dit was schokkend voor iedereen, maar zij bewees dat het niet onmogelijk is voor een vrouw om met een fiets de wereld rond te fietsen.

3. De eerste ontwerpen voor damesfietsen waren gelijk aan die voor herenfietsen, maar kleiner.

    – Mannen in het verleden geloofden dat damesfietsen geen speciale ontwerp aanpassingen nodig hadden om comfortabeler te zijn en beter bij vrouwen te passen. In plaats daarvan maakten ze voor vrouwen dezelfde fietsen als voor mannen, maar omdat ze vrouwen kleiner en minder zwaar vonden, maakten ze voor vrouwen dezelfde ontwerpen, maar met kleinere afmetingen, meestal met onderdelen van mindere kwaliteit, en voegden ze enkele “vrouwelijke” details toe.

4. Damesfietsen verdwijnen misschien over een tijdje.

    – Dit geldt niet alleen voor damesfietsen, maar ook voor herenfietsen. Fietsbedrijven proberen alle fietsen uniseks te maken, wat betekent dat alle fietsen geslachtsneutraal zullen zijn en er geen behoefte meer zou zijn aan heren- en damesfietsen als het op fietsen aankomt. Fietsers hoeven alleen maar een fiets te kiezen die hen het beste past. Op die manier kan beter worden ingeschat welke maat elke fietser nodig heeft, en wordt de inclusiviteit vergroot.

5. Meer en meer gezinnen kopen tegenwoordig elektrische bakfietsen.

    – Elektrische bakfietsen zijn een redder in nood als het gaat om boodschappen doen. Dit soort elektrische fietsen worden ook wel elektrische bromfietsen genoemd, omdat ze perfect zijn voor het vervoeren van boodschappen tassen of andere ladingen die met een gewone fiets bijna niet te doen zijn. Met alle voordelen die ze bieden, hun veelzijdigheid en het feit dat ze het milieu niet vervuilen zoals auto’s dat doen, zijn deze zogenaamde elektrische moederfietsen een noodzaak aan het worden voor elk gezin. Ze zijn overal te vinden in fietsenwinkels, zoals in de dichtstbijzijnde fietsenwinkel in Nijmegen, die een grote verscheidenheid aan deze elektrische fietsen aanbiedt die perfect zouden zijn voor elk gezin.