27 januari 2022

Trends op het gebied van uitvaart

Uitvaart en trends, dat is waarschijnlijk niet een combinatie waar je snel aan denkt. Toch zijn er zeker in de uitvaartbranche ook trends te herkennen. In deze blog gaan we hier verder op in. Welke trends zien we in 2021 in de uitvaartbranche? 

Vooruit plannen

Vroeger werd er veel minder over de dood (en een bijbehorende uitvaart) gesproken. Tegenwoordig is dit wel anders. Dit komt onder andere doordat er vaak op jonge leeftijd tegenwoordig al een uitvaartverzekering wordt afgesloten. Dit dwingt je om na te denken over je uitvaart. 

Intime uitvaart

Mede door corona, zien we dat uitvaarten steeds intiemer zijn. Grote groepen mensen zijn niet meer aan de orde. Nabestaanden kiezen veel bewuster. Wie is er welkom op de uitvaart? Doordat er minder mensen aanwezig zijn op een uitvaart, is de uitvaart zelf vaak een stuk intiemer. Nabestaanden ervaren dit vaak als fijn. 

Persoonlijk ontworpen grafstenen

Het is steeds meer gangbaar om zelf een grafsteen te ontwerpen. Door zelf een grafsteen te ontworpen, wordt de grafsteen een stuk persoonlijker.


Groene begrafenis 

Bij een ‘groene begrafenis’ wordt er meer bewust gekeken naar de effecten voor het milieu wanneer er een uitvaart plaatsvindt. Milieuvriendelijke crematie-urnen en uitvaartkisten zijn hier een voorbeeld van. Vernieuwing en duurzaamheid spelen tegenwoordig een grotere rol bij de uitvaart. 

Virtueel bijwonen van een uitvaart

Als gevolg van het coronavirus is het tegenwoordig ook steeds gangbaarder om een uitvaart ‘virtueel’ bij te wonen. Middels een livestream bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat een uitvaart waar ook ter wereld bijgewoond kan worden.