19 oktober 2021

Hoe hard moet je de banden van een fiets oppompen

Als u een goed uitgeruste en dure transportfiets bezit en u extra kosten hebt gemaakt om de prestaties ervan te verbeteren, zoals de aanschaf van glimmende wielen en uw kostbare, zuurverdiende geld hebt uitgegeven aan elektronische versnellingen. Helaas bent u dan in het nadeel.

Het belangrijkste waar uw transportfiets van afhangt, is de bandenspanning en de kwaliteit van de banden die erin gemonteerd zijn.

Volgens het onderzoek dat in 2017 in Nederland werd uitgevoerd, een land waar fietsen worden beschouwd als een tweede auto, bemachtigden fietsbanden van het merk Continental de eerste plaats onder de vijf te verkopen banden van topkwaliteit.

55% van de ondervraagden, die fietsers waren, dachten aan banden van het merk Continental voor de fiets.

Ten tweede, de bandenspanning is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Als u geen aandacht besteedt aan het op peil houden van de bandenspanning van uw elektrische transportfiets, zou dat een ravage aanrichten terwijl u op uw fiets zit.

Dit leidt tot het lek raken van banden en veroorzaakt ernstige vermindering van prestaties en comfort.

U weet niet hoe hard u de banden van uw fiets moet oppompen? Weet u niet hoeveel bandenspanning u moet aanhouden voor uw fiets?

Maak u geen zorgen! U krijgt top tips van experts om het zelf te kunnen doen.

Verhogen:

De bandenspanning is belangrijk omdat ze uw fiets in staat stelt snel te rollen, soepel te rijden en lekke banden te vermijden. Banden met een smal profiel hebben een hogere luchtdruk nodig dan banden met een breder profiel: Psi (pounds per square inch) is nodig voor wegbanden, 25 tot 35 psi voor bergbanden, en 40 tot 70 psi voor elektrische transportfietsen (speciaal ontworpen voor vrouwen).

Een andere factor waarvan de bandenspanning afhangt, is het lichaamsgewicht van een individu. Hoe meer gewicht, hoe hoger de bandenspanning, bijvoorbeeld: een fietser van 75 kilo moet 100 psi in zijn fietsbanden hebben. Terwijl dat voor 90 kilo 120 psi is.

Controleer regelmatig uw bandenspanning:

Banden lekken na verloop van tijd als ze niet worden gecontroleerd. De kwaliteit van de banden speelt ook een rol. Butylbanden (het meest voorkomende type) lekken veel minder dan de lichtgewicht latex banden. Veel factoren spelen een rol als het gaat om lekkage. Temperatuur is ook een factor die meespeelt. Als de temperatuur lager is (2% daalt met 10 graden Fahrenheit) is de kans op lekkage groter.

Overinflatie versus onder inflatie:

Kort gezegd, doe het niet allebei. U loopt het risico dat de binnenband klapt als u te veel oppompt, hetzij bij het oppompen, hetzij tijdens het rijden, als gevolg van een abrupt of voortdurend contact. Een lekke band kan zich voordoen als de band een te lage spanning heeft. Wanneer u een hobbel raakt met een te lage bandenspanning, wordt de binnenband samengedrukt tussen de velg en het karkas van de band. Dit is niet alleen schadelijk voor de band, maar kan ook de velg beschadigen.

Deze tips moeten op elke fiets worden toegepast, zelfs als u een fiets koopt bij een Fietsenwinkel in Roosendaal. Alle hierboven vermelde tips zijn noodzakelijkerwijs die men moet toepassen wanneer men een transportfiets heeft.