12 mei 2021

Het opstellen van een testament

Niemand houdt ervan om na te denken over zijn dood. Echter kan het voor jou en je nabestaanden wel fijn zijn om eens te kijken wat er met jouw geld en bezittingen moet worden gedaan wanneer je komt te overlijden. Dit kan je dan ook vastleggen in een testament. Wanneer je geen testament opstelt, dan zal de wet bepalen wat er met jouw erfenis wordt gedaan. Het is natuurlijk een stuk fijner om dit in je eigen handen te hebben. Een testament opstellen kan je laten doen door een notaris in de buurt.

Waarom?

Veel mensen vragen zich nog af of het voor hen wel nuttig is om een testament op te stellen. De belangrijkste reden voor de meeste mensen om een testament op te stellen is omdat ze zelf volledig kunnen bepalen wat er met hun bezittingen en vermogen gebeurt na hun dood. Door een testament op te stellen kun je bijvoorbeeld je partner toevoegen als erfgenamen, maar je kunt een testament ook gebruiken om mensen uit te sluiten van je erfenis. Zo geef je aan al je nabestaanden duidelijkheid over wie welke spullen zal krijgen. Dit kan na jouw dood veel ruzies en discussies verhelpen.

Belasting

Ook over de erfenis moet belasting worden betaald. Deze erfenisbelasting wil je natuurlijk zo laag mogelijk hebben om zo veel mogelijk van je erfenis over te dragen aan jouw erfgenamen. Een notaris kan je helpen om een gunstige verdeling op te stellen zodat het grootste gedeelte van je erfenis niet verloren gaat.

Notaris

Het opstellen van een testament moet je laten doen door een notaris. Wanneer je een afspraak maakt met een notaris zul je jouw wensen moeten beschrijven. De notaris zal deze wensen omzetten in juridische bepalen. Aan de hand van deze bepalingen kan het testament worden opgesteld.

Wil jij nou ook een testament opstellen? Ook in de tijden van corona kun je terecht bij een notaris om dit te laten doen. Wel kan het zo zijn dat (een deel van) de afspraken online zullen plaatsen om iedereens gezondheid veilig te stellen.