23 juni 2021

De draagarm van je Audi A3: het skelet van de auto

Elke auto heeft een aantal van dezelfde onderdelen. Dit zijn onderdelen die in de meeste of vaak zelfs alle auto’s worden gebruikt omdat ze ondanks het ontwerp en de manier van rijden hoognodig zijn. Een van die onderdelen is de draagarm. De draagarm Audi A3 heeft dezelfde functie als de draagarm in bijvoorbeeld een Smart. Ze kunnen echter wel sterk verschillen in afmetingen en kracht. En toch geldt: vrijwel alle auto’s hebben een draagarm. 

Wat is een draagarm?

Je kunt de draagarm zien als het skelet van je auto. Het is de constructie waar alles aan opgehangen wordt. Zonder draagarm heb je geen plek waar bijvoorbeeld de wielas terecht kan. Het is een soort lange, zeer sterke metalen staaf waar de carrosserie ook aan ophangt. Je kunt je dus wel voorstellen dat een auto zonder draagarm niet heel ver komt. We noemen de draagarm ook wel de kern van de wielophanging van de auto. 

draagarm audi a3

Vrijgekomen kracht

Het voornaamste doel van de draagarm is om de kracht die vrijkomt goed op te vangen. Dat is een heleboel kracht, en daarom moet de draagarm ook zo ontzettend sterk zijn. Je kunt er niet zomaar op bezuinigen als autofabrikant want een ander kenmerk van de draagarm is dat je deze maar lastig kunt vervangen. Het is dus een onderdeel dat:

  • heel sterk moet zijn
  • veel kracht opvangt
  • lastig te vervangen is
  • gelukkig ook niet vaak vervangen hoeft te worden

Als er iets mis is met je draagarm

Het is niet de bedoeling dat de draagarm veel vervangen wordt zoals bij remblokken wel vaker gebeurt. De draagarm hoort een leven lang mee te gaan – het leven van de auto dan, natuurlijk. Helaas is het tegendeel soms waar. Je moet dan naar de garage want een draagarm kun je niet zomaar zelf vervangen.