30 november 2021

Alles dat je moet weten over houten vloeren

Steeds meer mensen kiezen voor klassieke houten vloeren, niet alleen in huis maar ook op kantoor. Het is een type vloer dat je met gemak kunt aanschaffen omdat er zoveel verschillende opties zijn. Er zit altijd wel iets tussen dat past bij jou en jouw wensen. 

Alle opties in houten vloeren

Nog altijd weten veel mensen niet hoe vreselijk veel verschillende houten vloeren er zijn om uit te kiezen. Houten vloeren komen bijvoorbeeld in de volgende vormen:

  • eikenhouten vloeren
  • massief houten vloeren
  • parketvloeren
  • laminaatvloeren
  • vloeren met een toplaag

Dit zijn allemaal vloeren gemaakt van hout, volledig of deels. Ze hebben allemaal het uiterlijk van hout. En toch is er ontzettend veel diversiteit. Welk type bij jou past hangt onder andere af van hoe je de vloer gaat gebruiken.

Massief houten vloeren

Massief hout is vaak duurder dan de andere houtsoorten. Het wordt gemaakt van planken die volledig uit één stuk hout komen. Daardoor zijn ze zwaarder, vaak iets duurder en lastiger te leggen. Ze hebben wel een zeer uniek uiterlijk en worden daarom alsnog vaak gelegd. Een massief houten vloer kun je niet zomaar een plankje in vervangen en het vraagt om specialistisch onderhoud.

Parketvloeren

Parket is ook een houten vloer maar het bestaat meestal uit meerdere materialen. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld een toplaag op zit die uit een ander materiaal is gemaakt dan de onderzijde van de planken. Dit kan bevorderlijk zijn voor de isolatie omdat geluid meer gedempt wordt door het ondermateriaal. Het kan echter ook iets doen met de prijs, want massieve planken zijn altijd lastiger te maken. 

Laminaat

Laminaat is vaak de goedkoopste optie. Dit heeft slechts een toplaagje van hout om het uiterlijk van